Iceboy

ادبیات انگلیسی.عکس.اس ام اس.مطالب علمی و ... در عرشه تایتانیک!

Iceboy

ادبیات انگلیسی.عکس.اس ام اس.مطالب علمی و ... در عرشه تایتانیک!

خواستگاری

· همیشه از خودم می پرسم دلیل این همه عـدم تفـاهـم زن و شوهـرها چیه.مگه تو خواستگاری با هـم صحبت نمی کنند؟مگه از دیدگاه های هم با خبر نمی شوند؟پس چرا این همه اختلاف بینشون به وجود میاد؟

· تا اینکه پی بردم یکی از دلایلی که باعـث این همه اختلاف میشه سوالات مضـــحک ! بله , مضـحـکی است که اونا تو خواستگاری از هـم می پرسند.مثلا:غـذای مورد علاقه شما چیه؟خورش؟من هم همین طور.به چه رنگی علاقه داری؟ اا؟سبز؟چه جالب.من هم سبز رو دوست دارم.پس ما با هم تفاهـم داریم!!!!!!

· در حالیکه این مسایل هـیچ ربطی به تفاهـم ندارند و صرفا به سلیقه های مختلف مربوط می شوند.منظور این نیست که نباید این سوالات رو پرسید.منظور این است که سوالات باید جهت دار باشند و از آنان نتیجه ای عاید شما شود.تفاهم باید در مورد کار همسر , نجابت , و... باشد نه در مورد تیمهای فـوتبال و ...!!.در اینجا من قـصد دارم به این سوالات جهـت دهـم.می توانید از این سوالات در کنار سوالات خودتان استفاده کنید.انشاالله ازدواج موفـقی داشته باشید.ولی قـبل از آن می بایستی به نکاتی توجه کنید:

·

صادق باشید.صداقت داشته باشید.

·

1.این دو نفـر برای هـرزگی و کثافـتکاری قرار نیست با هم به توافـق برسند.بحث یک عـمر زندگی مطرح است.آن هم با این مهریه های سنگین.با هم صادق باشید.منم منم و خودستایی نکنید.قـرار نیست با دروغ , شخصیت خودتون رو به گند بکشید.اگه طرف بعد از ازدواج متوجه دروغ شما شود , که حتما می شود , علاقه اش را به شما از دست می دهـد.شما که نمی خواهـید بعدها دچار کمبود محبت شوید.اگه محبت طرف رو نمی خواهید با او ازدواج نکنید.این امر فـقط برای مردها نیست.در مورد زنها هم مهم است!

·

2.خانم محترم.از ترس بی شوهـری با پسر نگون بخت ازدواج نکن.اون چه گناهی داره که زندگیش خراب شه.یه عمر محبت نبینه که چی؟که شما بهش علاقه نداشتی.از ترس بی شوهـری و متلک فامیل باهاش ازدواج کردی؟؟

·

3.آقای محترم.فـقط برای اینکه زن بگیری نرو خواستگاری.اگه میبینی زیاد دوستش نداری بیخودی اونو اسیر خودت نکن.اون بیچاره هم مثل پسرها هزار تا آرزو داره.اونو یه عـمر اسیر یه زندگی خشک و تصنعی و بی محبت نکن.

·

4.ازدواج یعنی فـقط به یک نفـر محبت کردن و از او محبت دیدن.یعنی نجابت.این گونه نیمی از دین شما کامل می شود.اگه می دونید عـــرضه حفظ نجابت رو خصوصا بعد از ازدواج ندارین و می خواهـید با دوست و همکار و همکلاسی روابط خلاف شرع داشته باشید لطفا با یکی از قـماش خودتون ازدواج کنید یا اینکه ازدواج نکنید. همسر شما عـمرش رو از تو جوب در نیاورده که حالا اونو به دست یه جوب پر از لجن بسپاره.

 

 

· و اما سوالات.

 

·

توجه داشته باشید که خواستگاری مجلس محاکمه نیست !!! بیش از حد طرف رو سوال پیچ و عصبی نکنید.سوالات را با مهربانی و احترام بپرسید.نه به گونه ای که طرف فکر کنه دارید اونو بازجویی می کنید! یادتون نره که از همان اول با توجه به اینکه هر دو باید حرف بزنید زمانبندی کنید.

·

سوالات کم اهمیت تر رو بگذارید برای وقتی که ان شاالله نامزد شدید یا عقـد کردید.رنگ و غذا و خواننده مورد علاقه و ...

 

· من به ترتیب اهمیت از دید خودم اونا رو نوشتم.شما بسته به صلاحدید خودتون می توانید در آنها یا ترتیبشان تغییراتی اعمال کنید.معمولا خواستگاری تو دو جلسه یا بیشتر برگذار بشه بهتره.برای اینکه طرفـین بتوانند واقعا به تفاهم برسند یا اینکه اگه به درد هم نمی خورند متوجه شوند.

· سوالاتی که بهتر است جلسه اول پرسیده شوند (برای هر دو جنس):

· 1.اول از همه برای اینکه بـفهمید تفاهم کلی وجود دارد یا نه: از نظر شما همسر مناسب چه ویژگی هایی دارد؟همسر رویاهای شما چگونه فـردی است؟

· 2.زن سالاری ا مردسالاری؟( شعار ندهـید:حرف حرف هـمسرم است.یا زنم یا...از این خزعـبلات.) اعـتقاد واقـعی تون رو که بهش عـمل می کنید بیان نمایید.

· 3.از نظر شما مادیات تا چه حد مهم هـستند؟ تا چه حد از هـمسر خود انتظار دارید در پی کسب درآمد و پول و ... باشد؟

· 4. اخلاق شما چه گونه است؟خوش اخلاق هـستید؟ خنده رو؟معـمولا عـصبانی؟ زود عـصبانی می شوید و...

· 5.وقـتی عصبانی می شوید آن را چگونه بروز می دهـید؟ فحش می دهـید؟داد میزنید؟کتک کاری می کنید؟ دانـستن این نکته خــیلی مهم است.بر عکس چیزی که قدیمیها با بلاهـت میگفتن دعـوا نمک زندگی نیست.امری غیـرقابل اجتناب است.اما نمک زندگی نیست.اگه وسط دعـوا به طرف یا خانواده اش فحش دهـید ,و یا به سمت او چیز پرت کنید,یا دست بلند کنید ,و... به مرور زمان از شما متنـفـر می شود.اونوقـت زندگی شما به گند کشیده می شود.

· 6.نظر طرف را با توجه به جنسیتش در مورد شغل و به خصوص کار زن در بیرون از خانه بپرسید.و اینکه آیا از پول خود برای مرد و خانه هم خرج می کند یا اینکه صرفا آن را از آن خود می داند و برای خود خرج می کند,در چه محیطی کار می کند ؟مردانه ؟زنانه؟ مختلط ؟... تا چه ساعتی از شبانه روز سر کار می ماند؟اضافه کاری می گیرد یا نه ؟می دونید که.اگه هر بار مرد از سر کار (اگه تو این دور و زمونه به مردها کار بدن !!) میاد خونه ببینه زنش هـنوز سر کاره و یا از خود مرد خسته تر و بی حوصله تره به مرور خانم از چشم شوهـر میـفـته :برای چی ازدواج کردم؟فـقط برای اینکه به یه نــفـر خرجی بدهـم؟ و ... مسائل مالی نقش بزرگی در اختلافات آتی خواهند داشت.

8.مدرک تحصیلی ایشان.(همچین نقشی هم در خوشبختی نداره.) و اینکه آیا قصد ادامه تحصیل داره یا نه.خصوصا اینکه هیچ مردی دوست نداره ازدواج کنه و به یه نفر پول بده و در ازای این کار تمام مدت خانمش در حال کتاب خواندن باشه.

 

· برای جلسه دوم در صورت داشتن تفاهم نسبی یا کامل در جلسه اول.در اینجا که با هم خودمونی تر شده اید باید سوالات خصوصی تر را بپرسید.(با رعایت شعور و اخلاق).به عنوان مثال:

· 1.برخورد شما با جنس مخالف چگونه است؟خیلی صمیمانه و توام با بگو و بخند؟سختگیرانه و توام با دوری و...با جنس مخالف که آشنا است مثل فامیل و همکلاسی و همکار و... چگونه برخوردی دارید؟از همسر خود در این زمینه چه انتظاری دارید؟

· 2.پول مرد باید دست چه کسی باشد؟دست زن؟و مرد برای خرج کردن از پول خودش کلی به زن التماس کند و تحقـیر شود؟ دست مرد؟و سر زنش برای دو ریال پول منت بگذارد؟ دست هردو؟متعادل و با رعایت انصاف و همفکری؟

· 3.محبت می کنید؟ همسر فاعـل فـقط می خواهید محبت ببینید؟ همسر مفعول؟ یا نرمال و طبیعی هـر دو را با هم انجام می دهید.(سخنی با آقایان:مواظب باشید.بعضی از دخترها فکر می کنند صرفا به خاطر جنسیتشون باید همیشه احترام و محبت دریافـت کنند و خود شان هــــــــــــیــــــــــچ وظیفه ای در قـبال شوهـر ندارند.به مرور از این که تنها محبت کنید , آن هم به طور یک طرفه خسته می شوید.محبت باید تقـریبا برابر باشه.و البته مرد یه کم بیشتر به همسرش محبت کنه.)

· 4.تا چه حد به خانواده خود اجازه دخالت در زندگی مشترک می دهید؟

· 5.اوقات فراغـت خود را چگونه می گذرانید؟رفیق بازی؟فامیل بازی؟ با همسر؟

· 6.تا چه حد پول خرج می کنید؟بیش از حد ولخرج هستید یا خسیس و گدا صفـت؟(همسر ولخرج مرد را بدبخت می کند و همسر خسیس یه لیوان آب دست شوهر نمی دهـد؟مردها هم همین طورند.نه فقط زنها.)

· 7.تا چه حد محبت می کنید و محبت می بینید؟تا چه حد در طول شبانه روز می خواهـید از هم دور باشید؟

· 8.پوشش شما (خصوصا خانم ) چگونه است.تا چه حد به لباس مناسب اهمیت می دهـید؟(منظورم اینه که بعضی از خانم ها اینقـدر لباساشون تنگه که می خواد رو تنشون منفجر بشه.طبیعتا اینها آنچنان اعـتقادی به نجابت ندارند. البته اینو یه وقت به خود دختره نگین ها !! !! زشته.)

· 9.تا چه حد از مرد خانه انتظار همکاری و کمک در خانه می رود؟ظرف شستن (زوری ,وگرنه تو شوهـر مزخرفی هستی ؟!!!!) اختیاری , یا مثل بعضی از دخترهای این دور و زمونه که مثل عقـده ای ها فکر می کنند خیلی مهم هستند و... و از نظر آنها حتی به دنیا آوردن بچه هـم به عهده مرد است !!!!!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.آیا بیماری خاصی دارید؟ بهتر است این سوال را به طور غیر مستقیم و مودبانه بپرسید.

تسلیت

شهادت جانگداز حضرت  امام رضا(ع) را به شما و همه شیعیان جهان تسلیت عرض می نمایم. 

حدیث مهمان

میهمان

 

 

1.

کافى 6/285/1

2.

بحارالأنوار 75/461/14

3.

جامعالأخبار ص378

4.

کنزالعمال 9/248/25876

5.

عیوناخبارالرضا 1/45/138

6.

کافى 6/283/1

7.

محاسن 2/414/165

8.

بحارالأنوار 72/451/2

9.

کافى 6/283/1

10.

امالى شیخ طوسى ص535


رسول اکرم صلى الله علیه وآله :
مَنْ کانَ یُؤْمِنُ بِاللّهِ وَالْیَوْمِ الآخِرِ فَلْیُکْرِمْ ضَیْفَهُ؛
هر کس به خدا و روزقیامت ایمان دارد،بایدمیهمانش راگرامى دارد.
رسول اکرم صلى الله علیه وآله :
اَلضَّیْفُ یَنْزِلُ بِرِزْقِهِ وَیَرْتَحِلُ بِذُنوبِ أَهْلِ الْبَیْتِ؛
میهمان، روزى خود را مى آورد و گناهان اهل خانه را مى برد.
رسول اکرم صلى الله علیه وآله :

کُلُّ بَیْتٍ لایَدْخُلُ فیهِ الضَّیْفُ لاتَدْخُلُهُ الْمَلائِکَةِ؛
هر خانهاى که میهمان بر آن وارد نشود، فرشتگان واردش نمى شوند.
رسول اکرم صلى الله علیه وآله :

لایَتَکَلَّفَنَّ أَحَدٌ لِضَیْفِهِ مالا یَقْدِرُ؛
هیچ کس نباید بیش از توانش خود را براى میهمان به زحمت اندازد.
امام رضا علیه السلام :
دَعا رَجُلٌ أمیرَ المُؤمِنینَ علیهالسلام فَقالَ لَهُ: قَد أجَبتُکَ عَلى أن تَضمَنَ لى ثَلاثَ خِصالٍ . قالَ: وما هىَ یا أمیرَالمُؤمِنینَ ؟ قالَ: لاتُدخِلْ عَلَىَّ شَیئا مِن خارِجٍ ، ولا تَدَّخِرْ عَنّى شَیئا فِى البَیتِ، ولاتُجحِفْ بِالعِیالِ . قالَ : ذاکَ لَکَ یا أمیرَ المُؤمِنینَ ، فَأجابَهُ عَلىُّ بنُ أبى طالِبٍ علیهالسلام ؛
مردى امیر المؤمنین علیهالسلام را به میهمانى دعوت کرد . حضرت فرمودند : مى پذیرم به شرط این که سه قول به من بدهى . عرض کرد : چه قولى اى امیر المؤمنین؟ فرمودند : از بیرون چیزى براى من تهیه نکنى ، حاضرى خانه ات را از من دریغ ننمایى و به زن و فرزندانت اجحاف نکنى . عرض کرد : قبول مى کنم اى امیر المؤمنین . پس على بن ابى طالب علیهالسلام دعوت او را پذیرفتند .
امام صادق علیه السلام :
اِبنُ أبى یَعفورَ: رَأیتُ عِندَ أبى عَبدِاللّهِ علیهالسلام ضَیْفا، فَقامَ یَوْما فى بَعضِ الحَوائِج، فَنَهاهُ عَن ذلِکَ ، وقامَ بِنَفسِهِ إلى تِلکَ الحاجَةِ، وقالَ علیهالسلام : نَهى رَسولُ اللّهِ صلىاللهعلیهوآله عَن أن یُستَخدَمَ الضَّیفُ؛
ابن ابى یعفور : در خانه امام صادق علیه السلام میهمانى دیدم . روزى او براى انجام کارى برخاست . حضرت به او اجازه ندادند و شخصاً آن کار را انجام دادند و فرمودند : رسول خدا صلى الله علیه وآله از به کار گرفتن میهمان ، نهى فرموده است .
 امام باقر علیه السلام :
إذا دَخَلَ أحَدُکُمْ عَلى أَخیهِ فى رَحْلِهِ فَلْیَقْعُدْ حَیْثُ یَأمُرُ صاحِبُ الرَّحْلِ فَإنَّ صاحِبَ الرَّحْلِ أَعْرَفُ بِعَوْرَةِ بَیْتِهِ مِنَ الدّاخِلِ عَلَیْهِ؛
هرگاه یکى از شما به خانه برادرش وارد شد، هر جا صاحب خانه گفت همان جا بنشیند، زیرا صاحب خانه به وضع اتاق خود از میهمان آشناتر است.
رسول اکرم صلى الله علیه وآله :
اَلضَّیْفُ یُلْطَفُ لَیْلَتَیْنِ، فَإذا کانَتْ لَیْلَةَ الثالِثَةُ فَهُوَ مِنْ أَهْلِ الْبَیْتِ یَأْکُلُ ما أَدْرَکَ؛
میهمان تا دو شب پذیرایى مى شود، از شب سوم جزو اهل خانه به شمار مى آید و هر چه رسید بخورد.
رسول اکرم صلى الله علیه وآله :

لا تَأْکُلْ طَعامَ الْفاسِقینَ؛
غذاى مردم فاسق را نخور

حدیث حرام

حرام

 

1.

غررالحکم 6/74/9573

2.

بحارالأنوار 77/121/20

3.

عدة الداعى ص141

4.

کافى 5/124/4

5.

کنزالعمال 15/784/43101

6.

کافى 5/125/7

7.

نهج الفصاحه ح2876

8.

بحارالأنوار 103/5/17

9.

سفینة البحار 2/377

10.

کنزالعمال 15/787/43113


امام على علیه السلام :
ما نَهَى اللّهُ سُبْحانَهُ عَنْ شَىْءٍ إِلاّ وَأَغْنى عَنْهُ؛
خداى سبحان انسان را از هیچ چیزى نهى نفرموده جز آنکه او را از آن بى نیاز کرده است.
رسول اکرم صلى الله علیه وآله :
مَنْ أَعْرَضَ عَنْ مُحَرَّمٍ أَبْدَ لَهُ اللّهُ بِهِ عِبادَةً تَسُرُّهُ؛
هر کس از حرام دورى کند، خداوند به جاى آن عبادتى که او را شاد کند نصیبش مى گرداند.
رسول اکرم صلى الله علیه وآله :

اَلْعِبادَةُ مَعَ أَکْلِ الْحَرامِ کَالْبِناءِ عَلَى الرَّمْلِ ـ وَقیلَ: عَلَى الْماءِ؛
عبادت با خوردن حرام همانند ساختن بنایى است بر روى شن «و به قولى: بر روى آب».
امام صادق علیه السلام :
کَسْبُ الْحَرامِ یَبینُ فِى الذُّرِّیَّةِ؛
در آمد حرام (اثرش) در فرزندان آشکار مى شود.
امام سجاد علیه السلام :
وَ أَمّا حَقُّ یَدِکَ فَأَنْ لاتَبْسُطَها إِلى ما لایَحِلُّ لَکَ فَتَنالَ بِما تَبْسُطُها إِلَیْهِ مِنَ اللّهِ الْعُقوبَةَ فِى الأَْجَلِ وَمِنَ النّاسِ بِلِسانِ اللاّئِمَةِ فِى الْعاجِلِ... ؛
حق دست این است که آن را به حرام نگشایى که آن مایه کیفر خدا در قیامت و سرزنش مردم در دنیاست... .
ابوالحسن علیه السلام (امام کاظم علیه السلام ):
یا داوُدُ إِنَّ الْحَرامَ لایَنْمى وَإِنْ نَمى لایُبارَکُ لَهُ فیهِ وَما أَنْفَقَهُ لَمْ یُؤْجَرْ عَلَیْهِ وَما خَلَّفَهُ کان زادَهُ إِلَى النّارِ؛
اى داود! مال حرام رشد نمى کند و اگر هم رشد کند براى صاحبش برکت ندارد و اگر از آن چیزى انفاق کند پاداشى نخواهد دید و آنچه پس از خود بر جاى گذارد، ره توشه او به سوى دوزخ است.
رسول اکرم صلى الله علیه وآله :

مَنْ أَصابَ مالاً مِنْ مَهاوِشَ أَذْهَبَهُ اللّهُ فى نَهابِرَ؛
هر کس مالى از حرام بدست آوَرد، خداوند در حوادث سخت آن را از بین مى برد.
رسول اکرم صلى الله علیه وآله :
مَنْ کَسَبَ مالاً مِنْ غَیْرِ حِلِّهِ أَفْقَرَهُ اللّهُ؛
هر کس از حرام مالى بدست آوَرَد، خداوند به فقر مبتلایش خواهد نمود.
رسول اکرم صلى الله علیه وآله :
مَنْ أَکَلَ الْحَلالَ أَرْبَعینَ یَوْما نَوَّرَاللّهُ قَلْبَهُ. وَقالَ إِنَّ لِلّهِ مَلَکا یُنادى عَلى بَیْتِ الْمَقْدِسِ کُلَّ لَیْلَةٍ مَنْ أَکَلَ حَراما لَمْ یَقْبَلِ اللّهُ مِنْهُ صَرْفا وَلا عَدْلاً وَالصَّرْفُ النّافِلَةُ وَالْعَدْلُ الْفَریضَةُ؛
هر کس چهل روز حلال بخورد، خداوند قلبش را نورانى فرماید. و فرمودند: خداى را فرشته اى است در بیت المقدس که هر شب ندا مى دهد هر کس حرام خورد خداوند کار مستحب و واجبى را از او قبول نمى کند.
رسول اکرم صلى الله علیه وآله :

لایَقْدِرُ رَجُلٌ عَلى حَرامٍ ثُمَّ یَدَعُهُ لَیْسَ بِهِ إِلاّ مَخافَةَ اللّهِ إِلاّ أَبْدَ لَهُ اللّهُ فى عاجِلِ الدُّنْیا قَبْلَ الآْخِرَةِ ما هُوَ خَیْرٌ لَهُ مِنْ ذلِکَ؛
هر کس بتواند کار حرامى انجام دهد و آن را فقط از ترس خدا فرو گذارد، خداوند در همین دنیا، پیش از آخرت بهتر از آن را به او عوض مى دهد

تسلیت

     سالروز شهادت پیامبر مهر و رحمت  حضرت محمد (ص) را به شما و همه مسلمانان جهان تسلیت می گویم.  

 

امیدوارم اعتقاد مسلمانان به ایشان فقط در حد فرستادن پیام تبریک و تسلیت و حرف نباشد.  

دوری از فساد و گناه برای کسانی که شعور داشته باشند سخت نیست.

 

حدیث قرض

 
رسول اکرم صلى الله علیه وآله :
دَخَلْتُ الْجَنَّةَ فَرَأَیْتُ عَلى بابِها: اَلصَّدَقَةُ بِعَشَرَةٍ وَالْقَرْضُ بِثَمانیَةَ عَشَرَ فَقُلْتُ یا جَبْرَئیلُ کَیْفَ صارَتِ الصَّدَقَةُ بِعَشَرَةٍ وَالْقَرْضُ بِثَمانیَةَ عَشَرَ؟ قالَ: لأَِنَّ الصَّدَقَةَ تَقَعُ عَلى یَدِ الْغَنِّىَ وَالْفَقیرِ وَالْقَرْضُ لایَقَعُ إِلاّ فى یَدِ مَنْ یَحْتاجُ إِلَیْهِ؛
وارد بهشت شدم، دیدم بر در آن نوشته است (ثواب) صدقه ده برابر است و قرض هجده برابر. گفتم: اى جبرئیل چرا صدقه ده برابر و قرض هجده برابر است؟ گفت: زیرا صدقه به دست نیازمند و بى نیاز مى رسد اما قرض جز به دست کسى که به آن نیاز دارد، نمى رسد.
رسول اکرم صلى الله علیه وآله :

مَنْ أَخَذَ أَمْوالَ النّاسِ یُریدُ أَداءَها أَدَّى اللّهُ عَنْهُ وَمَنْ أَخَذَها یُریدُ إِتْلافَها اَتْلَفَهُ اللّهُ؛
هر کس اموال مردم را بگیرد و قصد پرداخت آن را داشته باشد خداوند آن را بپردازد (او را یارى مى کند) و هر کس اموال مردم را بگیرد و قصد تلف کردن داشته باشد خداوند آن را تلف کند.
رسول اکرم صلى الله علیه وآله :
إِنَّ اللّهَ تَعالى مَعَ الدّائِنِ حَتّى یَقْضىَ دَیْنَهُ مالَمْ یَکُنْ دَیْنُهُ فیما یَکْرَهُ اللّهُ؛
خداوند یار قرضدار است تا قرض خود را بپردازد به شرط آنکه قرض وى بر خلاف رضاى خدا نباشد.
رسول اکرم صلى الله علیه وآله :

مَنْ أَقْرَضَ مَلْهوفا فَأَحْسَنَ طِلْبَتَهُ اسْتَأْنَفَ الْعَمَلَ وَأَعْطاهُ اللّهُ بِکُلِّ دِرْهَمٍ أَلْفَ قِنْطارٍ مِنَ الْجَنَّةِ؛
هر کس به گرفتار و درماندهاى قرض بدهد و در پس گرفتن آن خوشرفتارى کند گناهانش پاک شده  اعمالش را دوباره شروع مى کند و خداوند در برابر هر درهم، هزار قنطار (ثروتى فراوان) در بهشت به او عطا کند.
رسول اکرم صلى الله علیه وآله :
مَنِ احْتاجَ إِلَیْهِ أَخوهُ الْمُسْلِمُ فى قَرْضٍ وَ هُوَ یَقْدِرُ عَلَیْهِ فَلَمْ یَفْعَلْ حَرَّمَ اللّهُ عَلَیْهِ ریحَ الْجَنَّةِ؛
کسى که برادر مسلمانش در قرضى به او نیاز پیدا کند و او بتواند قرض بدهد و چنین نکند، خداوند بوى بهشت را بر او حرام مى کند.
رسول اکرم صلى الله علیه وآله :

کَما لایَحِلُّ لِغَریمِکَ أَنْ یَمْطُلَکَ وَهُوَ مُؤْسِرٌ فَکَذلِکَ لایَحِلُّ لَکَ أَنْ تَعْسِرَهُ إِذا عَلِمْتَ أَنَّهُ مُعْسِرٌ؛
همانطور که براى آن کسى که از تو قرض گرفته جایز نیست که اداء آن را به تأخیر بیندازد، پس براى تو هم جایز نخواهد بود که با اینکه مى دانى او تنگدست است از او مطالبه کنى.
امام رضا علیه السلام :
اِعْلَمْ أَنَّ مَنِ اسْتَدانَ دَیْنا وَنَوى قَضاءَهُ، فَهُوَ فى أَمانِ اللّهِ حَتّى یَقْضیَهُ، فَإنْ لَمْ یَنْوِ قَضاءَهُ فَهُوَ سارِقٌ؛
کسى که قرض بگیرد در صورتى که تصمیم داشته باشد آن را پس دهد در امان خداست تا آن را اداء کند ولى اگر تصمیم نداشته باشد آن را به صاحبش برگرداند، دزد محسوب مى شود.
رسول اکرم صلى الله علیه وآله :

مَنْ أَرادَ تُسْتَجابُ دَعْوَتُهُ وَأَنْ تُکْشَفَ کُرْبَتُهُ فَلْیُفَرِّجْ عَنْ مُعْسِرٍ؛
هر کس مى خواهد دعایش مستجاب و اندوهش برطرف شود، به تنگدست مهلت دهد.
رسول اکرم صلى الله علیه وآله :
أَقِلَّ مِنَ الدَّیْنِ تَعِشْ حُرّا؛
قرض کمتر گیر تا آزاد باشى.
رسول اکرم صلى الله علیه وآله

قرض


حوسِبَ رَجُلٌ مِمَّنْ کانَ قَبْلَکُمْ فَلَمْ یوجَدْ لَهُ مِنَ الْخَیْرِ شَىْءٌ إِلاّ أَنَّهُ کانَ رَجُلاً موسِرا وَکانَ یُخالِطُ النّاسَ وَکانَ یَأْمُرُ غِلْمانَهُ أَنْ یَتَجاوَزوا عَنِ الْمُعْسِرِ فَقالَ اللّهُ عَزَّوَجَلَّ لِمَلائِکَتِهِ نَحْنُ أَحَقُّ بِذلِکَ مِنْهُ تَجاوَزوا عَنْهُ؛
یکى از گذشتگان را به حساب کشیدند و کار نیکى نداشت جز آنکه مرد توانگرى بود و با مردم داد و ستد داشت و به غلامان خود مى گفت از مطالبه واماندگان درگذرید خداوند به فرشتگان گفت: ما به گذشت از او سزاوارتریم، از او درگذرید.

1.

کنزالعمال 6/210/15373

2.

نهج الفصاحه ح2979

3.

نهج الفصاحه ح733

4.

ثواب الاعمال ص289

5.

امالى صدوق ص516

6.

ثواب الاعمال ص138

7.

فقه الرضا ص268

8.

کنزالعمال 6/215/15398

9.

نهج الفصاحه ح432

10.

نهج الفصاحه ح1401

حدیث روزی

روزی


رسول اکرم صلى الله علیه وآله :
خَیْرُ الرِّزقِ مایَکْفى؛
بهترین روزى آن است که انسان را کفایت کند.
رسول اکرم صلى الله علیه وآله :

مَنْ أکَلَ مِنْ کَدِّ یَدِهِ حَلالاً فُتِحَ لَهُ أَبْوابُ الْجَنَّةِ یَدْخُلَ مِنْ أَیِّها شاءَ؛
هر کس از دسترنج حلال خود روزى خورَد، درهاى بهشت به روى او گشوده مى شود تا از هر کدام که بخواهد وارد شود.
امام على علیه السلام :
اِعلَمُوا أنَّ عَبدا وإن ضَعُفَتْ حیلَتُهُ ، وَ وَهِنَتْ مَکیدَتُهُ أنَّهُ لَن یُنقَصَ مِمّا قَدَّرَ اللّهُ لَهُ ، وَ إن قَوىَ فى شِدَّةِ الحیلَةِ وَ قُوَّةِ المَکیدَةِ أ نَّهُ لَن یُزادَ عَلى ما قَدَّرَ اللّهُ لَهُ؛
بدانید که آنچه خداوند براى بنده مقدر کرده است ، بى کم و کاست به او مى رسد هر چند در چاره اندیشى و پیدا کردن راههاى کسب روزى ناتوان باشد و نیز بیش از آنچه خداوند برایش مقدر کرده به او نرسد ، هر چند بسیار زرنگ و چاره اندیش باشد .
امام باقر علیه السلام :
لَیسَ مِن نَفْسٍ إلاّ وقَد فَرَضَ اللّهُ لَها رِزقَها حَلالاً یَأتیها فى عافیَةٍ ، وعُرِضَ لَها بالحَرامِ مِن وَجهٍ آخَرَ ، فَإنْ هىَ تَناوَلَتْ مِنَ الحَرامِ شَیئا قاصَّها بِهِ مِنَ الحَلالِ الَّذى فَرَضَ اللّهُ لَها ، وعِندَ اللّهِ سِواهُما فَضلٌ کبیرٌ؛
خداوند براى هر کسى روزى حلالى مقرر داشته که به سلامت به او خواهد رسید . از طرف دیگر روزى حرام نیز در دسترس او قرار داده است که اگر انسان روزى خود را از آن حرام به دست آورد خداوند در عوض روزى حلالى را که براى او مقدر کرده است از او باز خواهد داشت و غیر از این دو روزى (حلال و حرام) روزى هاى فراوان دیگرى نیز نزد خداوند هست .
امام باقر علیه السلام :
اَللّهُمَّ ارْزُقْنى رِزْقا حَلالاً یَکْفینى وَلاتَرْزُقْنى رِزْقا یُطْغینى وَلا تَبْتَلِیَنّى بِفَقْرٍ أَشْقى بِهِ مُضَیَّقا عَلَىَّ ... ؛
خدایا روزى کن مرا رزق حلالى که کفایتم کند و روزى مکن آن رزقى که به سرکشى ام کشاند و مرا به فقرى گرفتار نساز که در تنگنایم قرار دهد و بدبخت شوم.
امام حسن علیه السلام :
فَإِنَّ الرِّزْقَ مَقْسومٌ وَاسْتِعْمالُ الْحِرْصِ اسْتِعْمالُ الْمَآثِمِ؛
روزى قسمت شده است و حرص زدن سبب مبتلاشدن به گناهان مى شود.
امام على علیه السلام :
إذا أَلْطَأَتِ الأَرْزاقُ عَلَیْکَ فَاسْتَغْفِرِ اللّهَ یُوَسَّعْ عَلَیْکَ فیها؛
هرگاه در روزى تو تأخیر و تنگى پدید آمد، آمرزش بخواه تا روزى را بر تو فراخ گرداند.
امام صادق علیه السلام :
فىقولِهِتَعالى«وَیَرْزُقْهُمِنْحَیْثُلایَحْتَسِبُ»أَىْیُبارِکُلَهُفیماآتاهُ؛

درباره آیه «و او را از جایى که گمانش را نمى برد روزى مى دهد» فرمود: یعنى به آنچه که عطایش فرموده است برکت و فزونى مى بخشد


إِنَّ الْعَبْدَ لَیُذْنِبُ الذَّنْبَ فَیُزْوى عَنْهُ الرِّزْقُ؛
بنده گناه مى کند و به سبب آن روزى از او گرفته مى شود.

1.

بحارالأنوار 77/168/4

2.

جامعالأخبار 390/1086

3.

امالى مفید 207/39

4.

بحارالأنوار 5/147/6

5.

التهذیب 3/77/6

6.

بحارالأنوار 78/106/4

7.

بحارالأنوار 77/270/1

8.

نورالثقلین 5/357/46

9.

امالى طوسى 225/393

10.

کافى 2/270/8

.
رسول اکرم صلى الله علیه وآله :

مَنْ رَضِىَ بِما رَزَقَهُ اللّهُ قَرَّتْ عَیْنُهُ؛
هر کس به آنچه خداوند روزیش کرده راضى باشد، خوش و خرّم بماند.

امام باقر علیه السلام