پوکی استخوان حالتی است که در آن استخوان شکننده شده و احتمال شکستگی با ضربات کوچک افزایش مییابد. پوکی استخوان از گرفتاریهای بسیار شایع جوامع بشری است که بعد از سن 35 سالگی روند آن در انسان آغاز میشود. حدود نیمیاز زنان مسنتر از 45 سال و 90 درصد زنان مسنتر از 75 سال به بیماری پوکی استخوان مبتلا میشوند. مردان مسن نیز به پوکی استخوان مبتلا میشوند که البته میزان ابتلای آنان کمتر از زنان است. به طور تقریبی از هر سه زن یک نفر و از هر دوازده مرد یک نفر به پوکی استخوان مبتلا میشوند و این امر در سال منجر به ده هزار شکستگی ناتوان کننده در مبتلایان میشود که متاسفانه تعداد اندکی از مبتلایان به پوکی استخوان مورد بررسی و ارزیابی قرار میگیرند.
پوکی استخوان عارضهای است که با بالارفتن سن بوجود میآید. در نتیجه از استحکام بافت و املاح استخوانی کم شده و از مقاومت آن کاسته میشود. استخوان انسان در سن کودکی خاصیت ارتجاعی و تحمل فشار زیادتری را دارد و به تدریج سفت و محکم شده و از مقاومت آن کاسته میشود و این مسئله در سن 20 سالگی به اوج خود میرسد و بین سن 20 تا 35 سالگی استحکام استخوان به همان قوت باقی میماند. به همین دلیل در افراد جوان ضربات بسیار شدید مثل تصادفات میتواند منجر به شکستگی استخوان شود، اما از این سن به بعد بتدریج و با سرعتی کم از تراکم استخوان کاسته میشود و استخوانها با بالا رفتن سن پوک میشوند. در زنان بعد از یائسگی به علت توقف ترشح هورمونهای زنانه و نقش مهم این هورمونها در استحکام استخوان ها، شیوع پوکی استخوان زیادتر میشود.
چه کسانی در معرض پوکی استخوان قرار دارند؟
به طور تقریبی و با احتمال بسیار زیاد همه ما در معرض پدیده ناخوشایند پوکی استخوان قرار داریم.
ـ افراد مسن در معرض ابتلای بیشتری قرار دارند.
ـ عارضه پوکی استخوان در نزد خانمها بعد از سن یائسگی بسیار شایع است به ویژه اگر یائسگی زودرس در خانمها ایجاد شده باشد.
ـ تحریک بدنی و ورزش باعث استحکام استخوانها در هر سنی میشود. عدم تحرک و استراحت زیاد باعث تحلیل استخوانها و پوکی آن میشود و دردهای استخوانی را بیشتر میکند.
ـ گاه پوکی استخوان در برخی از خانوادهها بیشتر دیده میشود. همچنین در بعضی نژادها مثل بعضی از نژادهای آسیایی این پوکی بیشتر است.
ـ تغذیه نقش مهمی در پوکی استخوان به عهده دارد. افرادی که کلسیم کافی در رژیم غذایی آنها وجود ندارد و یا ویتامین D کافی دریافت نمیکنند، در معرض ابتلای بالاتری هستند.
ـ همچنین اثر مصرف سیگار، الکل و قهوه زیاد هم در پوکی استخوان ثابت شده است.
ـ کسانی که خود سیگار میکشند یا همنشین سیگاریها هستند، در معرض پوکی استخوان زودرس قرار دارند و زنانی که سیگار میکشند دچار پوکی استخوان شدیدتری میباشند.
ـ استفاده طولانی از کورتونها و یا داروهای ادرارآور میتواند باعث پوکی استخوان شود. البته باید دانست که مصرف یک یا چند آمپول کورتون در سال چنین اختلالی ایجاد نمیکند.
ـ افرادی که از بعضی اختلالات هورمونی مشخص رنج میبرند مثل پرکاری تیروئید و پاراتیرویید کمکاری غدد جنسی و بیماری کوشینگ در معرض ابتلای بالاتری برای پوکی استخوان هستند.
آیا پوکی استخوان علامتی دارد؟
متاسفانه باید گفت به طور معمول پوکی استخوان قبل از بروز عوارض آن علامتی ندارد. علایم هنگامی ایجاد میشود که شکستگی اتفاق افتاده باشد. درد ناگهانی و شدید در ستون فقرات میتواند از علایم شکستگیهای ستون فقرات باشد. ممکن است شکستگی مهره بدون درد اتفاق افتد و به صورت خمیدگی ستون فقرات و کاهش قد بیمار دیده شود. اگر چه عکس برداری با اشعه ایکس به تشخیص شکستگی کمک میکند، ولی برای تشخیص زودرس آن روش مناسبی نیست. پس بهتر است کلیه افراد که در معرض خطر پوکی استخوان قرار دارند قبل از شروع عوارض، مورد ارزیابی قرارگیرند و در صورت مبتلا بودن اقدامات پیشگیرانه اعمال شود.
بهترین روش برای تشخیص پوکی استخوان، سنجش تراکم استخوان یا دانسیتومتری است. خوشبختانه امروزه برای سنجش تراکم استخوان دستگاههای جدیدی ساخته شدهاند که میتوانند با دقت نسبتا زیادی تراکم استخوانی و نسبت آن با استخوان سالم و سن مناسب را اندازهگیری کنند. آزمایش سنجش تراکم استخوانی بدون درد است و تنها چند دقیقه طول میکشد، همچنین احتیاج به آمادگی قبلی ندارد و در طی آن دارویی مصرف نمیشود. این سنجش پزشک را قادر میسازد تا شدت پوکی استخوان را ارزیابی کند و در نتیجه استحکام استخوان را بسنجد.
بنابراین بهترین روش پیشگیری از پوکی استخوان و عوارض آن رعایت رژیم غذایی مناسب، فعالیت ورزشی مناسب و دوری از عوامل کمک کننده در افزایش پوکی استخوان مانند مصرف سیگار (به ویژه تمام موارد ذکر شده تا قبل از سن 35 سالگی) و ارزیابیهای لازم برای تعیین میزان تراکم استخوانی است.
جلوگیری از پوکی استخوان
میتوان با روشهای بسیار سادهای خطر پوکی استخوان را کاهش داد:
با اطلاع از وضعیت استخوان به ویژه در خانمها در دوران نزدیک به یائسگی، بوسیله مشورت با پزشک، بکار بردن روشهای تشخیص مناسب و در صورت نیاز تجویز داروهای ویژه میتوان از پیشرفت بیماری و عوارض حاصل آن پیشگیری کرد.
تغذیه مناسب از روشهای بسیار مؤثر برای پیشگیری از پوکی استخوان است. غذای انسان باید محتوی پروتئینها و املاح کافی و ویتامینهای لازم باشد تا روند پوکی استخوان کندتر شود. بهترین منبع کلسیم و پروتئین: شیر(لینک)، پنیر، ماست(لینک) و غذاهای دریایی به ویژه ماهی است.
کلسیم یکی از اجزای سازنده استخوان است و غذای روزانه هر فرد بالغ باید حداقل حاوی 1000 تا 1200 میلیگرم کلسیم باشد. البته این مقدار نیاز در زنان باردار، شیرده، یائسه، افراد مسن و بچهها بیشتر بوده و بین 1500 تا 2000 میلیگرم است. همانطوریکه گفته شد فرآوردههای لبنی مانند شیر(لینک)، ماست(لینک)، پنیر، کشک و قرهقوروت از منابع بسیار خوب و مهم کلسیماند. سایر منابع حاوی کلسیم عبارتند از: سبزیجات برگ سبز، کلم پیچ، شلغم، هویج، پرتقال، انگور و توت فرنگی، خرمالو، زیتون، جعفری، اسفناج، کرفس، کشمش، بادام، پسته، گردو، حبوبات و غذاهای دریایی مانند ماهی به ویژه ماهی تن، کیلکا و ساردین.
پوکی استخوان یکی از مهمترین عوارض کاهش مصرف کلسیم است و در صورت همراهی با عواملی مانند کمبود ویتامین C ،کمبود ویتامین D ، درمان با استروئیدها (کورتون)، بیحرکتی، مصرف الکل و … بر شدت آن افزوده میشود. پس بیاییم با رعایت نکات زیر حافظ سلامتی استخوانها و جلوگیری از پوکی استخوان خود در سن میانسالی و پیری باشیم.
1 ـ هم اکنون که مقدار نیاز روزانه کلسیم خود را میدانید، سعی کنید به میزان لازم از مواد حاوی کلسیم در روز استفاده کنید تا دچار کمبود میزان کلسیم نشوید. این ذخیرهسازی به ویژه در دهه دوم و سوم زندگی بسیار پراهمیت است. در صورتی که نمیتوانید مقدار لازم کلسیم را از فرآوردههای غذایی طبیعی تهیه کنید، برای جلوگیری از این بیماری ناخوشایند سفارش میشود به مصرف ترکیبات مکمل موجود در بازار بپردازید.
2 ـ ویتامین D برای سلامتی استخوانها و جذب کلسیم لازم و ضروری است. بنابراین زمانی را در بیرون از خانه بگذرانید تا آفتاب بتواند پوست شما را برای ساختن ویتامین D تحریک کند.
3 ـ به طور منظم ورزش کنید. استخوانهای اطفال با ورزش کردن محکم میشوند و رشد طبیعی خواهند داشت. البته افراد بالغ هم باید تحرک کافی داشته باشند. استراحت و عدم تحرک باعث تحلیل بافت استخوانی میشود. بهترین، مفیدترین و بیخرجترین ورزش برای انسانهای بالغ و به ویژه افراد مسن پیادهروی است. توجه داشته باشید که ورزشهای تحمل وزن، مثل پیاده روی نقش مهمی در رسوب کلسیم در استخوانها دارند. ورزشهایی که فشار و تحمل استخوانی ندارند کمتر از ورزشهای تحمل وزن در این مسئله اثر مثبت دارند.
4 ـ از مصرف مواد افزایش دهنده پوکی استخوان مانند الکل، سیگار، قهوه فراوان و … خودداری کنید.
5 ـ جایگزینی هورمونهای زنانه در خانمهای یائسه زیر نظر پزشک میتواند مانع پوکی استخوان زودرس شود.
درمان پوکی استخوان
اگر پس از سنجش تراکم استخوان، معلوم شد که مبتلا به پوکی استخوان هستید با نظر پزشک خود میتوانید تحت درمانهای زیر قرار بگیرید.
درمانهای متفاوتی هم اکنون برای پوکی استخوان وجود دارد که هر کدام با توجه به شرایط بیمار برای وی انجام میگیرد. از جمله تجویز ترکیبات حاوی کلسیم و ویتامینD ، تجویز ترکیبات فلوراید و داروهای کاهنده سرعت پوکی استخوان مانند Alendronate , Etidronate و … که تمام موارد ذکر شده بسیار پرخرج و گران هستند و تنها مورد اول یعنی کلسیم و ویتامین D قابل دسترستر، کم هزینهتر و برای عموم قابل استفادهتر است.
در نهایت در نظر داشته باشید که تغذیه مناسب سرشار از کلسیم و پروتئین، فعالیت و دوری از عدم تحرک و انجام ورزشهای مناسب از زمان کودکی و نوجوانی، بهترین و کمخرجترین توشه و روش پیشگیری برای جلوگیری از پوکی استخوان است.
با سلام
با شرمندگی زیاد من شما رو لینک کردم نمیدونم چرا یک هو بلاگفا جلویه وبلاگ ما رو گرفت و وبلاگ ما به مشکل برخورد کرد.
خلاصه شرمنده امیر جان .ولی من الان شما رو به نام افسری در کشتی لینک کردم.
با تشکر و معذرت خوهی دوباره مدیر وبلاگ عشق لطیف